Υπάρχουν στη χώρα μας ξεχωριστά και πρότυπα εκπαιδευτικά ιδρύματα -κοσμήματα- που βρίσκονται στην κορυφή των ελληνικών γραμμάτων και έχουν προσφέρει αναρίθμητες σπουδαίες προσωπικότητες στον χώρο της Ορθοδοξίας και της παιδείας..

Ενα από αυτά είναι η Ριζάρειος Σχολή, που «μετράει» 172 χρόνια ιστορίας (ιδρυθείσα το 1841), ενώ διευθυντές της διετέλεσαν ακόμα και ο πολυαγαπημένος και θαυματουργός άγιος των Ελλήνων, ο άγιος Νεκτάριος (1894-1908), και ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπαδόπουλος, (μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος), κατά τα έτη 1911-1923. 
Απόφοιτοι της -αναμφισβήτητα- ιστορικής σχολής είναι ο νυν Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β', ενώ έχει τροφοδοτήσει τον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης με 60 καθηγητές πανεπιστημίου, εκ των οποίων οι 15 εκλέχθηκαν πρυτάνεις. Στα θρανία της, μάλιστα, κάθισαν οκτώ μετέπειτα υπουργοί, αλλά και ένας πρωθυπουργός (Ξενοφών Ζολώτας).

Σήμερα λειτουργεί σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον συνολικής έκτασης 80 στρεμμάτων, σε μια πράσινη τοποθεσία του Χαλανδρίου Αττικής, Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο. Με αφορμή την ανοικτή εκδήλωση-cocktail που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τρίτη 11 Ιουνίου στις 7 το βράδυ και απευθύνεται σε γονείς και νέους μαθητές (αποφοίτους Γ' Τάξης του Γυμνασίου) αλλά και, για πρώτη φορά, σε μαθήτριες με σκοπό τη γνωριμία και την πρώτη επαφή εκατέρωθεν, ξεναγηθήκαμε στους πραγματικά προσεγμένους χώρους του εκκλησιαστικού εκπαιδευτηρίου. Εκεί μας υποδέχθηκε εγκάρδια ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος, τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χρήστος Μασσαλάς, ένας διακεκριμένος ακαδημαϊκός, που έχει να επιδείξει μεγάλο ερευνητικό και συγγραφικό έργο αλλά και εποικοδομητικές δημόσιες παρεμβάσεις. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η αναβάθμιση του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων κατά τη διάρκεια της πρυτανείας του.

   «Το σχολείο μας αποτελεί έκφραση ευεργεσίας των αδελφών Ριζάρη με σκοπό να αποδώσει στην κοινωνία ολοκληρωμένους πολίτες. Στη γεμάτη παθογένειες κοινωνία μας η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στο να προφυλάξει τα παιδιά από την πρόωρη γήρανση και να τους δημιουργήσει περιβάλλον γνώσης και διαμόρφωσης του χαρακτήρα τους χωρίς επιρροές από την εισαγόμενη και ντόπια υποκουλτούρα.
Για τον σκοπό αυτό συμβάλλουν: το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, οι χώροι άθλησης, οι εκπαιδευτικές υποδομές, το αφοσιωμένο ανθρώπινο δυναμικό, η ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία και οι οργανωμένες συζητήσεις με προσωπικότητες του πνεύματος και της πράξης. Πρέπει να τονιστεί ότι η ευγενής άμιλλα τονώνεται με την καθιέρωση βραβείων επίδοσης και φυσικά με την ενίσχυση των επιθυμούντων την παραμονή τους στο οικοτροφείο του σχολείου.

Επιδίωξή μας είναι να καταστεί ξανά σχολείο αριστείας το σχολείο μας» τονίζει στη «δημοκρατία» σχετικά με την πρόθεση και τον στόχο του ιδρύματος, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει τη μοναδικότητα και την ειδοποιό διαφορά του σε σχέση με τα άλλα εκπαιδευτήρια. «Το σχολείο μας, προϊόν αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο, θέλει να καταστεί το σχολείο αναφοράς για την κοινωνία μας. Θα διαθέσει πόρους, μεράκι και ευθύνη να βοηθήσει τα παιδιά να γίνουν χαρούμενα άτομα της κοινωνίας, που θα τα κοσμούν η αγάπη για τη γνώση, τον διπλανό και την ομορφιά που τα περιβάλλει».

   Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του εκκλησιαστικού λυκείου είναι ίδιο με αυτό των γενικών λυκείων με τις γνωστές τρεις κατευθύνσεις (θεωρητική, θετική και τεχνολογική). Στις επιπλέον δραστηριότητες είναι η βυζαντινή μουσική και άλλες καλλιτεχνικές εκφράσεις. Σε όλους τους μαθητές παρέχεται υποτροφία, ενώ για όσους το επιθυμούν ή μένουν εκτός Αθηνών δίνεται η δυνατότητα διαμονής και σίτισης στο οικοτροφείο του ιδρύματος. Επίσης από το σχολικό έτος 2013-2014 καθιερώνονται, ώστε να δοθεί επιπλέον κίνητρο απόδοσης στους μαθητές, τα εξής: α) χρηματικό βραβείο επίδοσης σε μαθητές (-τριες) με προαγωγικό βαθμό μεγαλύτερο ή ίσο του 17,5, ο αριθμός των οποίων δεν θα υπερβαίνει τους τέσσερις ανά τάξη, και β) χρηματικό βραβείο για κάθε μαθητή (-τρια) που εισάγεται σε τμήμα ΑΕΙ με βαθμό εισαγωγής τουλάχιστον το 75% του βαθμού του πρώτου εισαγομένου στο αντίστοιχο τμήμα. Οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν από τις 17 Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου 2013 και από τις 2 έως τις 4 Σεπτεμβρίου (τηλέφωνο επικοινωνίας 210-6851866, κυρία Κωνσταντίνα Κατσάρη). Δεκτοί για αξιολόγηση γίνονται υποψήφιοι που δεν ξεπερνούν το 20ό έτος της ηλικίας τους και είναι κάτοχοι απολυτηρίου γυμνασίου με βαθμό 15,5 και άνω.

Το μαθησιακό περιβάλλον είναι εμβαπτισμένο στη χριστιανική ηθική που εμφορείται από την αγάπη προς κάθε ανθρώπινη ύπαρξη και από το καθήκον να κάνουμε τον κόσμο μας πιο ανθρώπινο. Αυτό το περιβάλλον που αποσπά τον άνθρωπο από την απανθρωπιά και την ασημαντότητα θα το συνεχίσουμε για να δουν οι μαθητές μας τον κόσμο με μια… ματιά πλατιά, όπου ο κόσμος γίνεται όμορφος από την αρχή στα μέτρα της καρδιάς (Ο. Ελύτης)» υπογραμμίζει με έμφαση ο κ. Μασσαλάς αναφορικά με τον σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη, κάτι που είναι βασικό στην ορθόδοξη λατρεία, ενώ καταλήγει κάνοντας γενναία αυτοκριτική όσον αφορά την περιορισμένη -(σε σχέση με το παρελθόν)- εισαγωγή αποφοίτων της Ριζαρείου στα ΑΕΙ. «Η μέχρι τώρα πορεία του (λυκείου) δεν είναι η επιθυμητή και αυτό οφείλεται στη μη προσέλευση αξιόλογου μαθητικού δυναμικού. Η κρίση που πέρασε το σχολείο μας είναι η ευκαιρία να ανακτήσει το απολεσθέν κύρος του, προς όφελος της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Είναι ο στόχος μας».