Περισσότερα...   

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ 

«Η Μικρασιατική Καταστροφή στη Λογοτεχνία» 


Στο διαγωνισμό που διοργανώθηκε από το Κολλέγιο Αθηνών και το Κολλέγιο Ψυχικού στις 7-8 Μαρτίου 2023 , συμμετείχε το ΓΕ.Ε.Λ. της Ριζαρείου Σχολής με ομάδα 4 μαθητών, αποτελούμενη από τους: Καρανικόλα Σταύρο (Β'), Κουτρούμπα Βαλεντίνη (Γ'), Προκοπίου Λουκά (Γ') και Σφακιανάκη Ηλέκτρα (Γ').
Στην α' φάση του διαγωνισμού (Τρίτη 7 Μαρτίου) συμμετείχαν 30 σχολεία και 110, συνολικά, μαθητές και το επίπεδο των συμμετεχόντων ήταν πολύ υψηλό. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας κατέθεσαν τον καλύτερο τους εαυτό, αναδεικνύοντας, με την ευαισθησία της ανάγνωσης τους, τα κείμενα που είχαν επιλέξει.
Στην επόμενη φάση του διαγωνισμού (Τετάρτη 8 Μαρτίου) προκρίθηκαν οι 15 μαθητές με τις υψηλότερες βαθμολογίες από τις 2 αιθουσες που διεξήχθη ο διαγωνισμός.
Μεταξύ αυτών ήταν και ο μαθητής της Γ' Λυκείου του σχολείου μας, Λουκάς Προκοπίου, ο οποίος, μπορεί να μην συμπεριελήφθη στην τελική τριάδα του διαγωνισμού, κέρδισε, όμως, πολλά θετικά σχόλια και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις για τον λιτό και αισθαντικό τρόπο της ανάγνωσης του, στο απόσπασμα από την "Αιολική Γη" του Ηλία Βενέζη, που είχε επιλέξει. 
Την προετοιμασία των μαθητών και τη διδασκαλία των κειμένων είχε αναλάβει ως σύμβουλος - καθηγήτρια η φιλόλογος του ΓΕ.Ε.Λ. της Ριζαρείου Σχολής κ. Χαρά Ζαραβελλα.

 

Για να δείτε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού πατήστε εδώ

 

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί 

 

 

Περισσότερα...

«Κοινές Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες και η Συνεισφορά της Ελλάδας

και του Πολιτισμού της στη Διαμόρφωσή τους»

 

1-5 Μαρτίου 2023

Βερόνα, Palaexpo Congress Center

 

Με στόχο την κατανόηση της σημασίας του ελληνικού πολιτισμού στη θεμελίωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, της επιστήμης, της τέχνης, αλλά και της δημοκρατικής συνείδησης, το πρόγραμμα του 7ου Ευρωπαϊκού Μαθητικού Συνεδρίου περιελάμβανε εισηγήσεις, δρώμενα και εικαστικές συνθέσεις, προσφέροντας στους μαθητές τη δυνατότητα της δημιουργικής έκφρασης, της ανταλλαγής απόψεων, του διαλόγου και της διαμόρφωσης ενός δικτύου διαρκούς επικοινωνίας και προβληματισμού.

Πραγματοποιήθηκε στη Βερόνα (Palaexpo Congress Center, Viale del Lavoro, 37135 Verona VR), από την Τετάρτη, 1η Μαρτίου, έως την Κυριακή, 5 Μαρτίου 2023, με τη συμμετοχή 110  σχολείων από την Ελλάδα και την Ιταλία. Ένα από αυτά ήταν και το σχολείο μας, το ΓΕ.Ε.Λ. της Ριζαρείου Σχολής, που με αποστολή 17 μαθητών και 2 καθηγητών έκανε παρουσίαση με θέμα "Θεοφανώ, η Ελληνίδα Αυτοκράτειρα της Γερμανίας", αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η βυζαντινή πριγκήπισσα, μέσα από το γάμο της με το Γερμανό αυτοκράτορα Όθωνα Β', στην πολιτική, στρατιωτική, εκκλησιαστική/λατρευτική, καλλιτεχνική και καθημερινή ζωή της Γερμανικής Αυτοκρατορίας και της Κεντρικής Ευρώπης, γενικότερα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, καθώς και την απόηχο της επίδρασής της, που φτάνει μέχρι τις μέρες μας μέσα από το Ίδρυμα Θεοφανώ και το βραβείο που αυτό έχει θεσπίσει.

 

Το 7ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, την Ευρωπαϊκή Ένωση Καθηγητών (AEDE), με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Ρώμη και του Συλλόγου Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

 

Δείτε την παρουσίαση της αποστολής του σχολείου μας στο παρακάτω βίντεο

 

 

Δείτε το παρακάτω φωτογραφικό υλικό

 

Περισσότερα...

Πρόκειται για την παράσταση που παρουσιάστηκε την Πέμπτη 19/05 στις 11 π.μ στο Αμφιθέατρο της Ρ.Ε.Σ., στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Θεάτρου για εφήβους, ολοκληρώνοντας με τον τρόπο αυτό την σχολική χρονιά.

Η διάδραση ήταν το χαρακτηριστικό της παράστασης αυτής, γεγονός που έκανε τα παιδιά ενεργούς θεατές, και ανέδειξε με πολύ πρωτότυπο τρόπο τον κόσμο των κωφών, ευαισθητοποιώντας τα παιδιά, που ανταποκρίθηκαν με μεγάλη χαρά και πολύ διάθεση στο κάλεσμα αυτό.

Για να δείτε λεπτομέρειες για την ταυτότητα της παράστασης πατήστε εδώ

Υπεύθυνη για την οργάνωση αυτής της εκδήλωσης ήταν η φιλόλογος της Ρ.Ε.Σ., κα Χαρά Ζαραβέλλα.

Πάντα τέτοια!

Καλό καλοκαίρι!!

Περισσότερα...

Με μεγάλη συγκίνηση και κατάνυξη, το Σάββατο 07/05/22, η Εκκλησιαστική Εκπαίδευση τίμησε τον προστάτη Άγιο της, Άγιο Νεκτάριο, με εκδηλώσεις μνήμης για τα 100+2 χρόνια από την κοίμηση του, στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας, του Πολυμελούς Συμβουλίου της Ρ.Ε.Σ, του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και μαθητικές αντιπροσωπείες με τη συνοδεία εκπ/κων από τα εκκλησιαστικά σχολεία της χώρας.

Περισσότερα...

Περισσότερα...

Ολοκληρώθηκαν, με επιτυχία, στις 29/03/2022, οι ενημερωτικές/επιμορφωτικές συναντήσεις που διοργάνωσε το σχολείο μας με τους γονείς των μαθητών/-τριων του σχολείου μας, θέλοντας να υποστηρίξει τους γονείς πάνω σε θέματα σχέσεων γονέων και παιδιών στην εφηβεία, γενικά, αλλά και μέσα σε συνθήκες πανδημίας και εν όψει εξετάσεων. Ομιλητές και συντονιστές των συζητήσεων που ακολούθησαν ήταν η κα Ιώ Κυριακίδη, ψυχολόγος του σχολείου μας (15/03 και 22/03) και ο κος Αλέξανδρος Κατσιάρας, συγγραφέας και δ/ντης του Ραδιοφώνου της Εκκλησίας της Ελλάδας, με σπουδές, θεολογίας, φιλολογίας και συμβουλευτικής ψυχολογίας (29/03).

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο αμφιθέατρο του σχολείου, στα πλαίσια του 5ου άξονα αξιολόγησης με θέμα Σχολείο και Οικογένεια, συντονίστρια του οποίου είναι η φιλόλογος κα Χαρά Ζαραβέλλα και συμμετέχουσες η θεολόγος κα Αριστέα Γιατρά και η μαθηματικός κα Αδαμαντία Ξηρίδου.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά, τόσο τους ομιλητές που συντόνισαν τις συναντήσεις αυτές όσο και τους γονείς που παρευρέθησαν σ' αυτές.

Περισσότερα...

Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 τελέστηκε με τη δέουσα λαμπρότητα η Θεία Λειτουργία κατά την εορτή του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ματθαίου, στον Ιερό Ναό των εκπαιδευτηρίων της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής στο Χαλάνδρι. Σύμφωνα με το έθος πραγματοποιήθηκε η ρασοφορία των μαθητών της Α΄ Λυκείου ενώ στις μαθήτριες επιδόθηκε επιστήθιος σταυρός. Κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε το Μνημόσυνο των αειμνήστων ιδρυτών της Σχολής Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη , των γονέων  τους Ρίζου και Καλής καθώς και των προαπελθόντων προέδρων και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου , Σχολαρχών, Καθηγητών και μαθητών.

 Της Θείας Λειτουργίας και των λοιπών τελετών προεξήρχε ως εκπρόσωπος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου , ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος. Επίσης στην όλη τελετή έλαβε μέρος και ο θεολόγος - εικονογράφος καθηγητής της σχολής π. Σωτήριος Γκίκας. Παραβρέθηκαν μέλη του πολυμελούς συμβουλίου της Ριζαρείου Σχολής , ο διευθυντής κος Νικόλαος Γιαννής , εκπαιδευτικοί , μαθητές και βοηθητικό προσωπικό.

Ο Θεοφιλέστατος απευθύνθηκε με πατρικούς λόγους προς τους νέους ιεροσπουδαστές ενώ ο κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης ως εκπρόσωπος του προέδρου κ. Μασσαλά και των λοιπών μελών του Συμβουλίου ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο και του απένειμε τιμητικό μετάλλιο το οποίο εκδόθηκε με την ευκαιρία συμπλήρωσης εκατό ετών από την κοίμηση του προστάτη της Σχολής, Αγίου Νεκταρίου του Θαυματουργού. Τα ψαλτικά μέλη απέδωσε η χορωδία των μαθητών της Σχολής με την καθοδήγηση του καθηγητή της Βυζαντινής Μουσικής κ. Γεωργίου Ζήσιμου.

Τέλος, οι νέοι ιεροσπουδαστές με τη συνοδεία ύμνων, σχημάτισαν λιτανευτική πομπή συνοδεύουσα τον Θεοφιλέστατο από τον Ναό στο αρχονταρίκι της Σχολής, όπου παρατέθει λιτό κέρασμα.

 

Περισσότερα...

Η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή τίμησε την Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021 τον Άγιο προστάτη της και προστάτη της Εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, Άγιο Νεκτάριο.
Ο Άγιος υπήρξε διευθυντής της Σχολής απο το 1894 μέχρι το 1908 αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι του στη διαδρομή της. 
Στην αρχιερατική Θ. Λειτουργία που τελέστηκε στο ναό της Σχολής, χοροστάτησε ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεοχωρίου Παύλος, ο οποίος στην ομιλία του εξέφρασε τη χαρά του που συνεορτασε με τους μαθητές της Σχολής.
Ο Άγιος Νεκτάριος ας μας έχει πάντα κάτω από τη σκέπη του!