Για να δείτε τον ηλεκτρονικό κατάλογο της βιβλιοθήκης πατ?στε εδώ

 

Η Βιβλιοθήκη της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής είναι μια από τις παλαιότερες βιβλιοθήκες της Ελλάδος. Άρχισε να συγκροτείται πολλά χρόνια πριν από την ίδρυση της Σχολής και όταν ακόμη η σύστασή της αποτελούσε μόνο ευσεβές όραμα των αειμνήστων Αδελφών Ριζάρη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των προθέσεων του Γεωργίου Ριζάρη είναι το βιβλίο του 1715 που δώρισε στη βιβλιοθήκη,  με τίτλο Ιστορία περί των εν Ιεροσολύμοις πατριαρχευσάντων ___ / του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Δοσιθέου, που φέρει την ιδιόγραφη αφιέρωσή του (1832) :

vivliothiki.jpglibrary1.jpg

Η Βιβλιοθήκη της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής φανερώνει και εκφράζει τα πνευματικά ενδιαφέροντα του δημιουργού της, τα ιδιαίτερα κίνητρά του και ερεθίσματα, καθώς και την ευγενική προσπάθεια των Αδελφών Ριζάρη για την πνευματική αναγέννηση της Ελλάδος μετά την επανάσταση του 1821, στοιχεία που προκύπτουν από σημαντικές πληροφορίες που αντλούνται από το ιστορικό αρχείο της, όπως η αλληλογραφία του Γεωργίου Ριζάρη με τον Αδαμάντιο Κοραή (1825) με σκοπό την αγορά βιβλίων προς κοινήν παίδευσιν του Γένους.

Το 2009 το Πολυμελές Συμβούλιο της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις της εποχής, αναμόρφωσε τις κτηριακές εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης και επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επιστημονική καταγραφή και τεκμηρίωση των συλλογών με την εισαγωγή των βιβλιογραφικών δεδομένων στα συστήματα της Βιβλιοθήκης καθώς και την αναβάθμιση των συλλογών της, αφού μέχρι στιγμής διαθέτει περίπου 25.000 τίτλους βιβλίων που αντιστοιχούν σε 40.000 τόμους μονογραφιών, περιοδικών και ανατύπων.

library2.jpg

Σήμερα..

η Βιβλιοθήκη της ΡΕΣ έχει αποκτήσει έναν πολύπλευρο χαρακτήρα. Λειτουργεί ως σχολική βιβλιοθήκη αλλά και ως ειδική βιβλιοθήκη (ανθρωπιστικές-θεολογικές σπουδές).

Ως σχολική βιβλιοθήκη εξυπηρετεί τις ανάγκες των μαθητών και υποστηρίζει τον εκπαιδευτικό ρόλο των καθηγητών του Εκκλησιαστικού Λυκείου. Μέλημά της είναι η εξοικείωση των μαθητών με τις πληροφοριακές πηγές και τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Για την εκπόνηση των σχολικών εργασιών (project) η βιβλιοθήκη συνεργάζεται με το εκπαιδευτικό προσωπικό για την ανεύρεση των κατάλληλων ερευνητικών εργαλείων με σκοπό την αξιοποίηση των πληροφοριών που θα διευκολύνουν τις αναζητήσεις και θα οξύνουν την κριτική ικανότητα των μαθητών.

Ως ειδική βιβλιοθήκη εξυπηρετεί τις ανάγκες ερευνητών που ασχολούνται με θέματα που εμπίπτουν στον τομέα των ανθρωπιστικών σπουδών και ειδικότερα της θεολογίας. Διαθέτει μια πλούσια συλλογή από βιβλία εκκλησιαστικής ιστορίας, λειτουργικής, δογματικής, κανονικού και εκκλησιαστικού δικαίου κ.ά που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα. Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ερευνητές παρουσιάζει το ιστορικό αρχείο της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής καθώς περιέχει όλη την ιστορία της Σχολής από την ίδρυσή της, το 1841, μέχρι σήμερα (Μαθητολόγια, Υπότροφοι -Ζαγορίου, ελευθέρας Ελλάδος, παραδουναβίων ηγεμονιών, αλβανοπαίδων,- Βιβλία Διευθυντών, διδασκόντων, Αλληλογραφία Εκκλ. Εκπαιδεύσεως, λογιστικά βιβλία κ.ά.)

 Εκδόσεις..

Οι εκδόσεις του Ριζαρείου Ιδρύματος παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναγνωρίζονται ως αξιόλογες από την επιστημονική κοινότητα και ορισμένες από αυτές αποτελούν πανεπιστημιακά συγγράμματα:

  • Φραγκίσκος, Εμμανουήλ Ν.: «Οι τρεις ναοί του Αγ. Γεωργίου στον περίβολο της παλαιάς Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής : Ιστορικές μαρτυρίες»
    Αθήνα : Ριζάρειο Ίδρυμα, 2011
  • «Η ζωγραφική των σπιτιών του Ζαγορίου – Τέλη 18ου – αρχές 20ου αιώνα» του Στέφανου Τσιόδουλου.Αθήνα 2009
  • «Η εντοίχια θρησκευτική ζωγραφική του 16ου & 17ου αιώνα στο δυτικό Ζαγόρι». Διδακτορική διατριβή Ιωάννη Π. Χουλιαρά.Αθήνα 2009
  • «Ο Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως και η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή (1894-1908).Η εσωσχολική και εξωσχολική δράση επί τη βάσει αρχειακών πηγών». Διδακτορική διατριβή Αρχιμανδρίτη Κλεόπα Στρογγύλη, Δρ. Θ. Αθήνα 2008
  • Το δυτικό sacrum imperium και η Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Ιδεολογικές τριβές και αλληλεπιδράσεις στην Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή του 12ου αιώνα. Διδακτορική διατριβή Ελένης Τούντα.Αθήνα 2008
  • «Φώκαια 1913-1920: Η μαρτυρία του Felix Sartiaux», επιμέλεια Χάρης Γιακουμής, ελληνογαλλική έκδοση, Αθήνα 2008.
  • «Η Ελλάδα του μόχθου 1900-1960», συλλογή Νίκου Πολίτη, εισαγωγή/κείμενα Κατερίνα Σχινά, α΄έκδ. Αθήνα 2005, β΄έκδ. 2008
  • «Kωνσταντίνος Οικονόμος ο Εξ Οικονόμων.Το φιλολογικό Έργο.Η θεωρία των Γραμματικών Τεχνών». Διδακτορική διατριβή Ιωάννη Ξούρια.Αθήνα 2007
  • «Ελλάδα 1896-1906: Εικόνες από στερεοσκοπικές φωτογραφίες», εισαγωγή Γ. Δήμου, Αθήνα 2004.
  • «Βύρων Δ. Χρηστίδης Η αρχιτεκτονική του κεντρικού Ζαγορίου: το παράδειγμα του Κουκουλιού», 2 τόμοι, Αθήνα 2004
  • «Ζαγορισίων βίος- The life of a community», ελληνοαγγλική έκδοση, Αθήνα 2003
  • «Ρωσία 100 χρόνια φωτογραφικές μαρτυρίες» επιλογή εικόνων/επιμέλεια Γ. Δήμου, εισαγωγή/κείμενα Άρης Μαραγκόπουλος, Αθήνα 2002
  • «Fred Boissonas: Εικόνες της Ελλάδας», ελληνο-αγγλική έκδοση, Αθήνα 2001
  • «Ιωάννινα 1890-1950», ελληνικο-αγγλική έκδοση, Αθήνα 1996
  • Ζαγοροχώρια, ελληνική έκδοση, Αθήνα 1992