b_800_600_0_00_images_lykrizar_2024_rome_afisa2023.jpg

Τα Ευρωπαϊκά Μαθητικά Συνέδρια συνεχίζοντας τη δημιουργική τους διαδρομή έκαναν την 8η στάση τους στη Ρώμη.

Η αρχή έγινε στην Κωνσταντινούπολη και στη Μεγάλη Πατριαρχική του Γένους Σχολή με την παρουσία και ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη. Συνέχισαν την πορεία τους σε Τεργέστη, Λευκωσία, Νάπολη, Βελιγράδι, Βενετία και Βερόνα, πάντοτε έχοντας στον πυρήνα τους τη μελέτη σημαντικών ιστορικών για τον ελληνισμό θεμάτων.

Στις 27 Νοεμβρίου 2023 έφτασαν στην Αιώνια Πόλη και στο Teatro Italia με θέμα: “ΑΘΗΝΑ-ΡΩΜΗ: Ένα μακραίωνο ταξίδι (509 π.Χ. έως Σήμερα)”. Μαθητές από 150 σχολεία, από όλη τη χώρα, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, ανέλυσαν, στις 5 ημέρες του Συνεδρίου, με εισηγήσεις και δρώμενα, πτυχές των σπουδαίων αυτών πολιτισμών, του ελληνικού και του ρωμαϊκού, που αποτελούν τη βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Τέχνη, ιστορία, κοινωνία, πολιτικοί θεσμοί, παιδεία, δίκαιο, αποτέλεσαν εστίες γόνιμου προβληματισμού εμπλουτίζοντας τη σκέψη και την κριτική ικανότητα, κάνοντας τη μάθηση μια δημιουργική διαδικασία.

Η εκκίνηση του Συνεδρίου έγινε στις 10 π.μ. της 27ης Νοεμβρίου με ομιλία της Καθηγήτριας Μαρίας Ευθυμίου.

Δυναμικά έδωσε το "παρών" και το σχολείο μας, με 14μελη ομάδα και με δραματοποιημένη εισήγηση που είχε ως θέμα: "Από την Παλαιά στη Νέα Ρώμη", αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο για το περιεχόμενο της εισήγησης όσο και για την αισθητική παρουσία και την ολοκληρωμένη παρουσίαση.
Την επιμέλεια και το συντονισμό της εισήγησης/παρουσίασης είχε η φιλόλογος του σχολείου κ. Χαρά Ζαραβελλα, ενώ στην αποστολή συμμετείχε σε οργανωτικό ρόλο και ο Διευθυντής του σχολείου κ. Νικόλαος Γιαννης, μαθηματικός.
Ήταν μια πολύ πετυχημένη εκδρομή,  κατά την οποία οι συμμετεχοντες/-χουσες μαθητές/-τριες, συνέλεξαν πλούσιες εμπειρίες τόσο από τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο όσο και από την επίσκεψη τους και τη γνωριμία τους με τη Ρώμη.
Ραντεβού του χρόνου στο Μόναχο....!!