Σεβαστοί μου πατέρες  
κε. Γενικέ Γραμματέα Θρησκευμάτων του ΥΠΕΠΘ  
κα. Γενική Γραμματέα της Εκκλησιαστικής Διεύθυνσης  
κ. Πρόεδρε του Π.Σ. ΡΕΣ

 

κ. Σύμβουλοι του Π.Σ. ΡΕΣ  

Αγαπητοί μου  Συνάδελφοι  
Αγαπητοί μου γονείς  
Αγαπητά μας παιδιά   

Με την ευκαιρία της ενάρξεως της νέας Σχολικής Χρονιάς, μέσα από τον καθιερωμένο Αγιασμό για την εκ Θεού Ευλογία, επιθυμώ και εγώ εκ μέρους του Συλλόγου των καθηγητών, να εκφράσω τις πιο θερμές ευχές για αισιόδοξη και δημιουργική χρονιά.
Εξ άλλου η φετινή Σχολική Χρονιά 2013-2014 έχει και έναν συμβολισμό για την Σχολή μας , με εξαιρετική πνευματική βαρύτητα για μας, αφού την λογίζουμε ως επετειακή , λόγω της συμπλήρωσης 170 ετών από την ίδρυση της Σχολής και 120 ετών από την τοποθέτηση του Αγ. Νεκταρίου ως Δ/ντού της Σχολής.
    
Σε αυτή λοιπόν την συγκυρία, αποφασίστηκε να γίνει  η αφετηρία υλοποίησης ενός  Οράματος για την ποιοτική αναβάθμιση της Σχολής, κάνοντας πράξη, ο Πρόεδρος και το Πολυμελές Διοικητικό Συμβούλιο της Ρ.Ε.Σ. κάποιες καινοτομίες που εισηγηθήκαμε, θέτοντες ως στόχος: την  ολόπλευρη μόρφωση των μαθητών μας και μάλιστα εκείνων, που πραγματικά εκφράζουν τέτοιο ζήλο!
Ξεκινούμε από φέτος με ένα Όραμα να παράσχουμε μια Αγωγή όπου σύμφωνα με τον Αλεξ. Δελμούζο: "θα έχει ως πρώτο και τελικό στόχο να μορφώνει ηθικούς αυθύπαρκτους χαρακτήρες. Η τέτοιου είδους μόρφωση - συνεχίζει-  επιτυγχάνεται μόνο με την ελευθερία, την αγάπη και την πνευματική υπεροχή»
Η αξιολογική επιλογή αρίστων νεοεγγραφέντων μαθητών,  μας επιτρέπει να ονειρευόμαστε ένα χαρούμενο Σχολείο μέσα σ’ ένα όμορφο και ευχάριστο περιβάλλον, όπου με τις σύγχρονες διδακτικές μεθόδους, να οδηγηθούν στην μεγιστοποίηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων.

Με την εγγραφή δε μαθητριών φέραμε και την ομορφιά του φύλου στη Σχολή μας για πρώτη φορά από την ίδρυσή της. Βέβαια το ουσιαστικό γνώρισμα που από παράδοση προβάλλει η Σχολή μας - και είναι διαρκές ζητούμενο για μας- , είναι η καλλιέργεια της εσωτερικής ωραιότητας.
Αν κατά τον Ντοστογιέφσκι : «η ομορφιά είναι αυτή που θα σώσει τον Κόσμο», τότε οφείλουμε να κάνουμε κτήμα ό,τι διαγράφει την ασχήμια, ό,τι δηλαδή διασπά την αρμονία, το μέτρον, την τάξη, την "αμορφωσιά".
Έτσι και στους στόχους αυτού του Σχολείου είναι η συμμετρική ανάπτυξη όλων των πνευματικών και ψυχικών ικανοτήτων των μαθητών μας.
Μέσα από την Θεσμοθετημένη Αγωγή του ΥΠΕΠΘ, προβάλλουμε και εμείς με έμφαση  το Κάλλος της Γλώσσας μας στην διαχρονικότητα  της αφού στο σώμα της "κουβαλά" την Φιλοσοφία, την Ποίηση , την Τέχνη, την Εθνική Ιστορική Μνήμη,  τον λαϊκό πολιτισμό και την Ομολογιακή μας  Πίστη.
Οραματιζόμαστε για τα παιδιά μας μια ομορφιά  ψυχής, που θα συνθέτει την δύναμη της Επιστημονικής Κατάρτισης, με τα γνωστικά επίπεδα των κατευθύνσεων, ταυτόχρονα με τον φωτισμό μιας ευρύτερης μόρφωσης μέσα από την «Φιλοκαλλία» της Ελληνορθόδοξης Πνευματικότητας.
Με το γνωστικό αυτό δίπολο, Οραματιζόμαστε τα παιδιά μας, ως Ιδανικούς πολίτες με γνώση και ήθος, με κριτική σκέψη και αρετή, με σεβασμό στον άνθρωπο και στην διαφορετικότητα.
Τους οραματιζόμαστε εν τέλει με ώριμη σκέψη, με αισθήματα ανθρωπιάς, και με κριτήρια αυτόβουλης απόφασης στις επιλογές τους. Αυθύπαρκτους ολοκληρωμένους, δηλ. πολίτες.

Εφέτος εκφράζομαι αισιόδοξα και ενθουσιαστικά, γιατί η εικόνα που έχω από τις νεοεγγραφείσες μαθήτριες και τους νεοεγγραφέντες μαθητές μας είναι  μια από τις καλύτερες που είχαμε ποτέ? και επειδή είθισται, αυτή την ημέρα να γίνεται για τους μαθητές αυτούς μια ξεχωριστή μνεία, το κάνω και εγώ, ευχόμενος ολόψυχα, το "καλώς ήλθατε" στη Σχολή μας, και το να βιώνετε εδώ την φιλόξενη πνευματική ζεστασιά που προσδοκούσατε.
Από την πλευρά μας έχετε την υπόσχεση ότι θα διαθέσουμε υπεύθυνα και ευσυνείδητα όχι μόνο ό,τι τυπικώς μας αναλογεί,  αλλά ό,τι παραπάνω χρειασθεί για να αποκαλύψετε το ταλέντο, την δεξιότητα και την δημιουργικότητα σας .
Κυρίως να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να μη χάσετε ούτε τον ενθουσιασμό, ούτε το χαμόγελο που μας φανερώσατε στη συνάντηση επιλογής που είχαμε.

Σας ασπάζομαι τον καθένα σας χωριστά και εκφράζω όσο εντονότερα μπορώ  σε όλους : ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ : γόνιμη και δημιουργική για να αισθανθούμε  αυτή την πνευματική και ψυχική πληρότητα που χαρίζει η ικανοποίηση από την απολαβή των καρπών μας!

Μίχας Δημήτριος

Διευθυντής Λυκείου