b_800_600_0_00_images_lykrizar_2022_ekdilosi-Ag-Nektariou-prosklisi-.jpg

Με μεγάλη συγκίνηση και κατάνυξη, το Σάββατο 07/05/22, η Εκκλησιαστική Εκπαίδευση τίμησε τον προστάτη Άγιο της, Άγιο Νεκτάριο, με εκδηλώσεις μνήμης για τα 100+2 χρόνια από την κοίμηση του, στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας, του Πολυμελούς Συμβουλίου της Ρ.Ε.Σ, του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και μαθητικές αντιπροσωπείες με τη συνοδεία εκπ/κων από τα εκκλησιαστικά σχολεία της χώρας.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Ριζαρείου Σχολής στο Χαλάνδρι, η οποία είχε την πρωτοβουλία της πραγματοποίησης αυτής της εκδήλωσης, αφού ο Άγιος Νεκτάριος υπήρξε Δ/ντης της Σχολής για 14 συναπτά έτη (1894-1908) και η οποία ανέλαβε την οργάνωση και τον συντονισμό αυτών των εκδηλώσεων μνήμης.

Ο εορτασμός περιλάμβανε μαθητική ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο αμφιθέατρο της Ρ.Ε.Σ με τον τίτλο " Ασματικώς συνελθόντες πανηγυρίσωμεν...", κατά την οποία οι μαθητικές αντιπροσωπείες των σχολείων ανέδειξαν μέσα από τις παρουσιάσεις τους την ιδιαίτερη σχέση τόσο των σχολείων και των περιοχών τους όσο και τη δική τους, με τον Άγιο, συμπληρώνοντας ο καθένας με τον τρόπο του ένα υπέροχο μωσαϊκό με πολλές άγνωστες πτυχές της ζωής, της δράσης και της προσωπικότητας του Αγίου.

Η απογευματινή εκδήλωση, με τον τίτλο " Ήχος- Λόγος- Εικόνα ", ήταν αφιερωμένη στους πέντε τόπους-σταθμούς της ζωής του Αγίου Νεκταρίου ( Σηλυβρία και Κων/λη, Χίος, Αίγυπτος, Αθήνα, Αίγινα ), οι οποίοι ανεδείχθησαν μέσα από σχετικές ομιλίες και παραδοσιακούς χορούς και επενδύθηκαν μουσικά με ύμνους από την ασματική ακολουθία του Αγίου.

Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με πλούσιο δείπνο στην τραπεζαρία της Σχολής, το οποίο παρέθεσε στους συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές και στα μέλη του, το Πολυμελές Συμβούλιο της Ρ.Ε.Σ. 

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη ροή των δύο εκδηλώσεων, στο πρόγραμμα που μπορείτε να δείτε εδώ

Τόσο η πρωινή όσο και η απογευματινή εκδήλωση, με την απλότητά, την αμεσότητα και την αγάπη που ανέδιδαν, γέμισαν με έντονα συναισθήματα χαράς και συγκίνησης όσους ήταν παρόντες και πλημμύρισαν πολλές φορές τα μάτια με δάκρυα αλλά και με ζεστά χαμόγελα, προσφέροντας υπέροχες αναμνήσεις σε όσους συμμετείχαν. 

Ήταν σε όλους εμφανές ότι ο Άγιος άπλωνε τη χάρη του παντού στο χώρο....

Ας  έχουμε την ευχή του!

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν

  1. το Πολυμελές Συμβούλιο της Ριζαρείου Σχολής, που κάλυψε οικονομικά τον εορτασμό (εκδηλώσεις, φιλοξενία αποστολών εκκλησιαστικών σχολών, παράθεση εορταστικού αποχαιρετιστήριου δείπνου ),
  2. το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδας (89,5), που έπαιξε από τη συχνότητα του για μια εβδομάδα (02/05 - 07/05 )το διαφημιστικό μήνυμα που έφτιαξαν οι μαθητές για την εκδήλωση,(ακούστε το εδώ)
  3. η ΕΡΤ, που κάλυψε τηλεοπτικά την απογευματινή εκδήλωση (δείτε εδώ το σχετικό βίντεο)