athonias-rizarios-1.jpg

Μετά από δέκα επτά έτη παύσεως και συγκεκριμένα από το 2002, οπότε και ήταν η τελευταία προσκυνηματική επίσκεψη της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής στο ¨Αγιον Όρος, πραγματοποιήθηκε Ιεραποδημία της με κατεύθυνση το Άγιον Όρος.

Η πρωτοβουλία, που ανήκει στον Καθηγητή της Σχολής Μητροπολίτη Διαυλείας Αλέξιο, σκοπό είχε να επαναφέρει και να επανακαθιερώσει την κατ’ έτος μετάβαση της σχολής για προσκύνημα στο περιβόλι της Παναγίας, αλλά και τη σύσφιξη σχέσεων με την Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία, σε καιρούς μάλιστα χαλεπούς για την Εκκλησιαστική μας εκπαίδευση, επ' αφορμή των ποικίλων αλλαγών, που έχει υποστεί, ηθελημένων ή αθέλητων, και της αλλοιώσεως δυστυχώς του χαρακτήρα της και των πρωτογενών στόχων της.

Έτσι την Τετάρτη στις 6 Φεβρουαρίου ξεκίνησε ο προσκυνηματικός όμιλος Β΄ και Γ΄ τάξεων από τις εγκαταστάσεις της σχολής στο Χαλάνδρι και μετά από ένα σύντομο πέρασμα από την ιστορική συμβασιλεύουσα πόλη της Θεσσαλονίκης συνέχισε για Ουρανούπολη.

Αρχηγός της εκδρομής ήταν ο Άγιος Διαυλείας και συνοδοί καθηγητές για τους μαθητές που κατευθύνονταν στο Άγιον Όρος ο κ. Γεώργιος Ζήσιμος, καθηγητής βυζαντινής μουσικής και ο κ. Κοσμάς Αδαμίδης, φυσικός.

Για τις μαθήτριες συνοδοί ήταν οι καθηγητές κ. Ζωή Χριστοδούλου, Oικονομολόγος και ο κ. Γεώργιος Τουλουμάκος, Θεολόγος.

Οι τελευταίοι μετά από την κοινή προσκυνηματική επίσκεψη στον Άγιο Δημήτριο και τις κατακόμβες παρέμειναν στην Θεσσαλονίκη, όπου ακολούθησαν ιδιαίτερο πρόγραμμα επισκέψεων σε Μονές και Ναούς της ευρύτερης περιοχής (Ι.Μ Σουρωτής, Βλατάδων, Αγίας Θεοδώρας κλπ) και σε πολιτιστικά μνημεία.

Οι Ριζαρείτες λοιπόν ρασοφόροι μαθητές εισήλθαν το πρωί της Πέμπτης 7/2 στο Όρος και κατευθύνθηκαν στις Καρυές, στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία, όπου τους επιφυλάχτηκε θερμή υποδοχή από τον Διευθυντή της Σχολής κ. Δημήτριο Δημάκη και τους καθηγητές και μαθητές της σχολής, τόσον των έξι τάξεων του Γυμνασίου και Λυκείου, όσο και του τμήματος υποδοχής για γλώσσα και αγιογραφία.

Πραγματοποιήθηκε ευθύς ημερίδα με προβολή διαφανειών και ομιλίες και παρουσιάσεις από ομάδες μαθητών και των δύο σχολών, ενώ αρχικώς την έναρξη πραγματοποίησε με σύντομη προσλαλιά του ο Διευθυντής της Αθωνιάδος κ. Δημήτριος Δημάκης και αντιφώνησε ο Μητροπολίτης Διαυλείας.

Στο τέλος μάλιστα ο τελευταίας κλείνοντας την εκδήλωση εξέφρασε την ευχή και ελπίδα να συνεχιστούν τέτοιες ευκαιρίες για κοινές συναντήσεις μεταξύ μαθητών των Εκκλησιαστικών σχολείων και μάλιστα αυτών που φέρουν τέτοιο ιστορικό βάρος.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν όλοι οι μαθητές και καθηγητές και εκ των εφόρων οι π. Γεώργιος Βατοπαιδινός και π. Θεόφιλος Παντοκρατορινός. Ακολούθησε κέρασμα, συνάντηση των ριζαρειτών και συζήτηση με τους Εφόρους της Αθωνιάδος, ως και κοινή τράπεζα.

Εν συνεχεία οι Ριζαρείτες επισκέφθηκαν και προσκύνησαν στο Πρωτάτο την Παναγία Άξιον Εστί την ώρα ακριβώς, που ετελείτο ο εσπερινός και είχαν την ευλογία να ψάλουν.

Επιστρέφοντας στην Αθωνιάδα έπαιξαν πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Αθωνιάδος - Ριζαρείου, με αποτέλεσμα τη νίκη των της έδρας τους έναντι των επισκεπτών συμμαθητών τους. 

Το ξημέρωμα της Παρασκευής βρήκε άπαντες μέσα στο Παρεκκλήσι της Σχολής για την τέλεση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας με προεξάρχοντα τον Άγιον Διαυλείας και συλλειτουργούς τους πατέρες Κωνσταντίνο Φουντουκίδη, Αρχιμανδρίτη-καθηγητή της Σχολής, Αρτέμιον Ιερομόναχον, εφημέριον, από το κελλίον του Αγίου Νικολάου της Μονής Διονυσίου, Δαμασκηνόν Ιερομόναχον από το κελλίον Τιμίου Σταυρού της Σιμωνόπετρας και Ιγνάτιον Διάκονον από το κελλίον του Ευαγγελισμού της Σιμωνόπετρας.

Έψαλαν Αθωνίτες και Ριζαρείτες μαζί. Ακολούθησε το πρωινό και εποικοδομητική ομιλία του Ιερουργήσαντος Αρχιερέως.

Με τις καλύτερες των εντυπώσεων και αναμνήσεων ανεχώρησε η Ριζάρειος από την Αθωνιάδα έχοντας προκύψει σε αυτή τη σύντομη πνευματική συνάντηση φιλίες και γνωριμίες, ενώ δόθηκε και από τις δύο σχολές η διαβεβαίωση για συνέχιση τέτοιων απλών, αυθόρμητων αλλά και ουσιαστικών εκδηλώσεων.

Επόμενος σταθμός της Ριζαρείου το Πρωτάτο και η Ιερά Κοινότητα, όπου οι Άγιοι επιστάτες υποδέχθηκαν τον Μητροπολίτη Διαυλείας και τη Σχολή και τους ξενάγησαν, ενώ επακολούθησε προσκύνημα στην Παναγία.

Μετά επισκέφτηκαν το αντιπροσωπείο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, όπου ο Καθηγούμενος Γέροντας Βαρθολομαίος και οι Πατέρες άνοιξαν την αγκαλιά της αγάπης τους και φιλοξένησαν πολύ εγκάρδια τους προσκυνητές, που αρχικών μετά το Ναό προσκύνησαν και τους πολύτιμους θησαυρούς των Αγίων Λειψάνων.

Στο αρχονταρίκι ο Καθηγούμενος είχε εποικοδομητική συνομιλία με τα παιδιά, προς τα οποία απηύθυνε πατρικές παραινέσεις. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και προσκύνημα στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου, ενώ όλοι κατέληξαν στην Ιερά Μονή Ιβήρων, όπου ο Καθηγούμενος Γέροντας Ναθαναήλ και η αδελφότητα υποδέχθηκαν τη Σχολή με πολλή αγάπη.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο ηγούμενος είχε πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τους μαθητές, πολλούς των οποίων εδέχθη και στο Ιερό Μυστήριο της Εξομολογήσεως, κατόπιν επιθυμίας τους.

Το ξημέρωμα νωρίς, εψάλη το μεσονύκτικό και ο Όρθρος στο Καθολικό της Μονής και ακολούθως στο Θρονί της Παναγίας, δηλαδή στο Παρεκκλήσιο όπου φυλάσσεται η Πορταΐτισσα, ετελέσθη Θεία Λειτουργία από τον Αρχιερέα, τον Καθηγούμενο και ένα Διάκονο της Μονής.

Η εμπειρία ήταν συγκλονιστική και όλοι ομολόγησαν ότι ένιωσαν κάτι μοναδικό, αφου όλοι οι μαθητές έψαλαν μπροστά στο Ιερό θησαύρισμα, την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Πορταϊτίσσης.

Μετά την επίσημη τράπεζα ο προσκυνηματικός όμιλος πήρε το δρόμο της επιστροφής για Ουρανούπολη και από εκεί για Αθήνα, έχοντας άπαντες, όπως ομολόγησαν κατά την επιστροφή τους, εγκολπωθεί μηνύματα μοναδικά, που ίσως δεν εκφράζονται με λόγους, έχουν όμως σταθερή και έντονη παρουσία στις ψυχές όλων.

Κοινή πλέον προσευχή μας είναι η Παναγιά να ενισχύει τους κόπους και τις ελπίδες όλων, όσοι οραματίζονται τον επαναπροσδιοριμό των στόχων της Εκκλησιαστικής εκπαιδεύσεως και την ενίσχυσή της μέσα στην κρισιμότητα των καιρών.

Νιώσαμε έντονα ότι εκεί στο Αγιώνυμο Όρος, το Περιβόλι της Παναγίας λιτανεύτηκε ευλαβικά το παιδαγωγικό όραμα του Προστάτου της εκπαίδευσης της Εκκλησίας Αγίου Νεκταρίου, του και ισοβίου Σχολάρχου μας, που σίγουρα διαπνεόταν από ταπείνωση, προσήλωση στην Εκκλησία και τις ακριβείς διδαχές της Πίστεώς μας.

Ας επικαλεστούμε τις ευχές και προσευχές του για ευόδωση των όποιων προσπαθειών επί τα βελτίω.

ΠΗΓΗ: www.romfea.gr

 

 

Η εκδρομική ομάδα των μαθητριών της Ριζαρείου στη Θεσσαλονίκη.

Η περιήγηση μας στη Θεσσαλονίκη δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει αλλιώς παρά με προσκύνημα στο ναό του Αγίου Δημητρίου και περιήγηση στις κατακόμβες του ναού όπου έλαβε χώρα το μαρτύριο του Αγίου.  Επισκεφτήκαμε την μονή Βλατάδων, την μονή Λατόμου που είναι αφιερωμένη στον Όσιο Δαυίδ τον εν Θεσσαλονίκη και την μονή Αγίας Θεοδώρας.  Ξεναγηθήκαμε επίσης στους περικαλλείς ναούς της Αγίας Σοφίας, Αχειροποιήτου και Αγίου Μηνά. Tην ξενάγηση μας ανέλαβε ο κύριος Δημήτριος Μάθεσης ο οποίος είναι παλιός απόφοιτος της Ριζαρείου σχολής και τον οποίο ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες γνώσεις που μας μετέδωσε.    Περπατήσαμε στην παραλία της Θεσσαλονίκης ατενίζοντας τον Λευκό Πύργο και αφουγκραζόμενοι την κίνηση της πόλης. Την προτελευταία μέρα επισκέφτηκαμε το αρχαιολογικό μουσείο της Πέλλας με ιστορικά εκθέματα της Μακεδονίας. Στη συνέχεια μεταβήκαμε στην πανέμορφη Έδεσσα με τους επιβλητικούς καταρράκτες όπου και γεύμα ίσαμε.  Την τελευταία μέρα επισκεφτήκαμε  το μοναστήρι του Αγίου Παϊσίου που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Εκεί μας καλοσώρισαν οι μοναχές και προσκυνήσαμε τον τάφο του Αγίου Παϊσίου και την κάρα του Αγίου Αρσενίου. Το μεσημέρι φτάσαμε στην Ουρανούπολη όπου συναντηθήκαμε με την εκδρομική ομάδα του Αγίου όρους και μετά το γεύμα μας ξεκίνησε η επιστροφή στην Αθήνα.