Περισσότερα...

Την Τρίτη, 5 και την Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία ο Διαγωνισμός Ερμηνευτικής Ανάγνωσης Λογοτεχνικών Κειμένων, που συνδιοργάνωσε το Λύκειο Κολλεγίου Αθηνών με το Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού σε συνεργασία με τη ΔΔΕ Β΄ Αθήνας και απευθυνόταν σε μαθητές/μαθήτριες όλων των τάξεων των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της Αττικής.

Το θέμα του φετινού Διαγωνισμού ήταν «Η ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη».

Κατά την πρώτη φάση του Διαγωνισμού εκατόν δώδεκα μαθητές και μαθήτριες από σαράντα πέντε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Αττικής παρουσίασαν ενώπιον κριτικής επιτροπής, που αποτελείτο από τους Καθηγητές Συμβούλους των σχολείων που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό, τα ποιήματα που είχαν επιλέξει.

Οι δέκα μαθητές/μαθήτριες που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία, προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση του Διαγωνισμού και παρουσίασαν τα κείμενά τους ενώπιον Κριτικής Επιτροπής που αποτελείτο από τους κ. Kώστα Αγγελάκο, Καθηγητή Παιδαγωγικής στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, κ. Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, ηθοποιό του θεάτρου, του  κινηματογράφου, της τηλεόρασης και θεατρικό σκηνοθέτη και κ. Νεόφυτο Χαριλάου, Σύμβουλο Εκπαίδευσης Φιλολόγων με ειδίκευση στη Νεοελληνική Φιλολογία.

Το σχολείο μας συμμετείχε στην α' φάση του Διαγωνισμού με τον μαθητή της Γ' Λυκείου Σαράντη Καρανικόλα, ο    α οποιος διάβασε απόσπασμα από την ποιητική σύνθεση "Καντάτα" του Τάσου Λειβαδίτη.
Υπεύθυνη για την προετοιμασία του μαθητή ήταν η φιλόλογος του σχολείου κ. Χαρά Ζαραβελλα.

Περισσότερα...

Τα Ευρωπαϊκά Μαθητικά Συνέδρια συνεχίζοντας τη δημιουργική τους διαδρομή έκαναν την 8η στάση τους στη Ρώμη.

Η αρχή έγινε στην Κωνσταντινούπολη και στη Μεγάλη Πατριαρχική του Γένους Σχολή με την παρουσία και ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη. Συνέχισαν την πορεία τους σε Τεργέστη, Λευκωσία, Νάπολη, Βελιγράδι, Βενετία και Βερόνα, πάντοτε έχοντας στον πυρήνα τους τη μελέτη σημαντικών ιστορικών για τον ελληνισμό θεμάτων.

Στις 27 Νοεμβρίου 2023 έφτασαν στην Αιώνια Πόλη και στο Teatro Italia με θέμα: “ΑΘΗΝΑ-ΡΩΜΗ: Ένα μακραίωνο ταξίδι (509 π.Χ. έως Σήμερα)”. Μαθητές από 150 σχολεία, από όλη τη χώρα, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, ανέλυσαν, στις 5 ημέρες του Συνεδρίου, με εισηγήσεις και δρώμενα, πτυχές των σπουδαίων αυτών πολιτισμών, του ελληνικού και του ρωμαϊκού, που αποτελούν τη βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Τέχνη, ιστορία, κοινωνία, πολιτικοί θεσμοί, παιδεία, δίκαιο, αποτέλεσαν εστίες γόνιμου προβληματισμού εμπλουτίζοντας τη σκέψη και την κριτική ικανότητα, κάνοντας τη μάθηση μια δημιουργική διαδικασία.

Η εκκίνηση του Συνεδρίου έγινε στις 10 π.μ. της 27ης Νοεμβρίου με ομιλία της Καθηγήτριας Μαρίας Ευθυμίου.

Δυναμικά έδωσε το "παρών" και το σχολείο μας, με 14μελη ομάδα και με δραματοποιημένη εισήγηση που είχε ως θέμα: "Από την Παλαιά στη Νέα Ρώμη", αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο για το περιεχόμενο της εισήγησης όσο και για την αισθητική παρουσία και την ολοκληρωμένη παρουσίαση.
Την επιμέλεια και το συντονισμό της εισήγησης/παρουσίασης είχε η φιλόλογος του σχολείου κ. Χαρά Ζαραβελλα, ενώ στην αποστολή συμμετείχε σε οργανωτικό ρόλο και ο Διευθυντής του σχολείου κ. Νικόλαος Γιαννης, μαθηματικός.
Ήταν μια πολύ πετυχημένη εκδρομή,  κατά την οποία οι συμμετεχοντες/-χουσες μαθητές/-τριες, συνέλεξαν πλούσιες εμπειρίες τόσο από τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο όσο και από την επίσκεψη τους και τη γνωριμία τους με τη Ρώμη.
Ραντεβού του χρόνου στο Μόναχο....!!

 

Περισσότερα...

Για να δείτε την Αναλυτική και Συνολική Αποτίμηση του έργου του σχολείου μας (στα πλαίσια της Εξωτερικής Αξιολόγησης Σχολικών Μονάδων) για τη σχολική χρονιά 2022-2023 παρακαλώ πατήστε εδώ

Περισσότερα...   

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ 

«Η Μικρασιατική Καταστροφή στη Λογοτεχνία» 


Στο διαγωνισμό που διοργανώθηκε από το Κολλέγιο Αθηνών και το Κολλέγιο Ψυχικού στις 7-8 Μαρτίου 2023 , συμμετείχε το ΓΕ.Ε.Λ. της Ριζαρείου Σχολής με ομάδα 4 μαθητών, αποτελούμενη από τους: Καρανικόλα Σταύρο (Β'), Κουτρούμπα Βαλεντίνη (Γ'), Προκοπίου Λουκά (Γ') και Σφακιανάκη Ηλέκτρα (Γ').
Στην α' φάση του διαγωνισμού (Τρίτη 7 Μαρτίου) συμμετείχαν 30 σχολεία και 110, συνολικά, μαθητές και το επίπεδο των συμμετεχόντων ήταν πολύ υψηλό. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας κατέθεσαν τον καλύτερο τους εαυτό, αναδεικνύοντας, με την ευαισθησία της ανάγνωσης τους, τα κείμενα που είχαν επιλέξει.
Στην επόμενη φάση του διαγωνισμού (Τετάρτη 8 Μαρτίου) προκρίθηκαν οι 15 μαθητές με τις υψηλότερες βαθμολογίες από τις 2 αιθουσες που διεξήχθη ο διαγωνισμός.
Μεταξύ αυτών ήταν και ο μαθητής της Γ' Λυκείου του σχολείου μας, Λουκάς Προκοπίου, ο οποίος, μπορεί να μην συμπεριελήφθη στην τελική τριάδα του διαγωνισμού, κέρδισε, όμως, πολλά θετικά σχόλια και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις για τον λιτό και αισθαντικό τρόπο της ανάγνωσης του, στο απόσπασμα από την "Αιολική Γη" του Ηλία Βενέζη, που είχε επιλέξει. 
Την προετοιμασία των μαθητών και τη διδασκαλία των κειμένων είχε αναλάβει ως σύμβουλος - καθηγήτρια η φιλόλογος του ΓΕ.Ε.Λ. της Ριζαρείου Σχολής κ. Χαρά Ζαραβελλα.

 

Για να δείτε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού πατήστε εδώ

 

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί 

 

 

Περισσότερα...

«Κοινές Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες και η Συνεισφορά της Ελλάδας

και του Πολιτισμού της στη Διαμόρφωσή τους»

 

1-5 Μαρτίου 2023

Βερόνα, Palaexpo Congress Center

 

Με στόχο την κατανόηση της σημασίας του ελληνικού πολιτισμού στη θεμελίωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, της επιστήμης, της τέχνης, αλλά και της δημοκρατικής συνείδησης, το πρόγραμμα του 7ου Ευρωπαϊκού Μαθητικού Συνεδρίου περιελάμβανε εισηγήσεις, δρώμενα και εικαστικές συνθέσεις, προσφέροντας στους μαθητές τη δυνατότητα της δημιουργικής έκφρασης, της ανταλλαγής απόψεων, του διαλόγου και της διαμόρφωσης ενός δικτύου διαρκούς επικοινωνίας και προβληματισμού.

Πραγματοποιήθηκε στη Βερόνα (Palaexpo Congress Center, Viale del Lavoro, 37135 Verona VR), από την Τετάρτη, 1η Μαρτίου, έως την Κυριακή, 5 Μαρτίου 2023, με τη συμμετοχή 110  σχολείων από την Ελλάδα και την Ιταλία. Ένα από αυτά ήταν και το σχολείο μας, το ΓΕ.Ε.Λ. της Ριζαρείου Σχολής, που με αποστολή 17 μαθητών και 2 καθηγητών έκανε παρουσίαση με θέμα "Θεοφανώ, η Ελληνίδα Αυτοκράτειρα της Γερμανίας", αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η βυζαντινή πριγκήπισσα, μέσα από το γάμο της με το Γερμανό αυτοκράτορα Όθωνα Β', στην πολιτική, στρατιωτική, εκκλησιαστική/λατρευτική, καλλιτεχνική και καθημερινή ζωή της Γερμανικής Αυτοκρατορίας και της Κεντρικής Ευρώπης, γενικότερα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, καθώς και την απόηχο της επίδρασής της, που φτάνει μέχρι τις μέρες μας μέσα από το Ίδρυμα Θεοφανώ και το βραβείο που αυτό έχει θεσπίσει.

 

Το 7ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, την Ευρωπαϊκή Ένωση Καθηγητών (AEDE), με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Ρώμη και του Συλλόγου Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

 

Δείτε την παρουσίαση της αποστολής του σχολείου μας στο παρακάτω βίντεο

 

 

Δείτε το παρακάτω φωτογραφικό υλικό

 

Περισσότερα...

Πρόκειται για την παράσταση που παρουσιάστηκε την Πέμπτη 19/05 στις 11 π.μ στο Αμφιθέατρο της Ρ.Ε.Σ., στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Θεάτρου για εφήβους, ολοκληρώνοντας με τον τρόπο αυτό την σχολική χρονιά.

Η διάδραση ήταν το χαρακτηριστικό της παράστασης αυτής, γεγονός που έκανε τα παιδιά ενεργούς θεατές, και ανέδειξε με πολύ πρωτότυπο τρόπο τον κόσμο των κωφών, ευαισθητοποιώντας τα παιδιά, που ανταποκρίθηκαν με μεγάλη χαρά και πολύ διάθεση στο κάλεσμα αυτό.

Για να δείτε λεπτομέρειες για την ταυτότητα της παράστασης πατήστε εδώ

Υπεύθυνη για την οργάνωση αυτής της εκδήλωσης ήταν η φιλόλογος της Ρ.Ε.Σ., κα Χαρά Ζαραβέλλα.

Πάντα τέτοια!

Καλό καλοκαίρι!!

Περισσότερα...

Με μεγάλη συγκίνηση και κατάνυξη, το Σάββατο 07/05/22, η Εκκλησιαστική Εκπαίδευση τίμησε τον προστάτη Άγιο της, Άγιο Νεκτάριο, με εκδηλώσεις μνήμης για τα 100+2 χρόνια από την κοίμηση του, στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας, του Πολυμελούς Συμβουλίου της Ρ.Ε.Σ, του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και μαθητικές αντιπροσωπείες με τη συνοδεία εκπ/κων από τα εκκλησιαστικά σχολεία της χώρας.

Περισσότερα...