b_800_600_0_00_images_lykrizar_2018_logo_festival_PIERCE_2018.jpg

Την Τετάρτη 25 Μαϊου, το ΓΕ.Ε.Λ. της Ριζαρείου Σχολής συμμετείχε στο Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ «Ημέρες Τέχνης» που διοργάνωσε το Αμερικανικό Κολλέγιο PIERCE στις εγκαταστάσεις του στην Αγ. Παρασκευή και που φέτος είχε ως θέμα τη γυναίκα στην τέχνη και στο χρόνο.

Η παρουσίαση της Σχολής αφορούσε σε σημαντικές γυναικείες μορφές της Ορθοδοξίας που υπηρέτησαν και επηρέασαν τις τέχνες και τα γράμματα όχι μόνο στην  εποχής τους  αλλά και στη σύγχρονη εποχή. Πιο συγκεκριμένα, έγινε αναφορά σε γυναίκες που έμειναν στην ιστορία για τη δυναμική και πνευματώδη προσωπικότητά τους και οι οποίες υπήρξαν πρωτοπόρες για τις κοινωνίες που έζησαν. Πρόκειται για την Κασσιανή την υμνωδό, την Άννα Κομνηνή την ιστορικό , την Φιλοθέη την Αθηναία και με αφορμή την Κυριακή των Μυροφόρων που είχε προηγηθεί έγινε αναφορά και στις Μυροφόρες Γυναίκες που πρώτες αυτές έμαθαν το νέο της Αναστάσεως.

Το βίντεο της παρουσίασης, την επιμέλεια του οποίου είχε η φιλόλογος κ. Χαρά Ζαραβέλλα, περιελάμβανε πληροφορίες για το έργο αυτών των γυναικών και την επίδρασή τους στα νεώτερα γράμματα, επενδύθηκε  με τη ζωντανή  παρουσία  χορωδίας αποτελούμενης από μαθήτριες της Σχολής οι οποίες, ως σύγχρονες γυναίκες που ασκούν την ψαλτική τέχνη, έψαλλαν σχετικούς ύμνους υπό τη διεύθυνση του κ. Γεωργίου  Ζήσιμου, καθηγητή της Βυζαντινής μουσικής της Σχολής.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκ μέρους της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης η κ. Κόλλια, ο δ/ντής της Σχολής κ. Ν. Γιαννής και ο Σύλλογος των διδασκόντων, γονείς των μαθητών και μαθητές τόσο του Κολλεγίου όσο και των σχολείων που συμμετείχαν εκείνη την ημέρα στις δράσεις του Φεστιβάλ με τους συνοδούς καθηγητές τους. Η ανταπόκριση τους υπήρξε θερμή και τα σχόλια που εισέπραξαν οι συμμετέχοντες πολύ θετικά.

Πάντα τέτοια!

Και του χρόνου!

Δείτε το βίντεο της παρουσίασης

b_800_600_0_00_images_lykrizar_2018_pierce1.jpg