b_800_600_0_00_images_lykrizar_2017_MUN_pfat_lesxi_axiomatikon.jpg

Από την Πέμπτη 16 έως την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 διεξήχθη το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ρητορικού και Έντεχνου Λόγου στην Αγγλική γλώσσα (Pan-Hellenic Forensics Association Tournament). Το ΓΕΕΛ Ριζαρείου συμμετείχε με 11 μαθητές και πέτυχε μια εξαιρετική εμφάνιση.

Μεγαλύτερη επιτυχία αποτελεί η συμμετοχή στον τελικό για δεύτερη συνεχή χρονιά της ομάδας δραματικού θεατρικού ντουέτου (duet acting – dramatic) με τις μαθήτριες Βάγια Άννα Μιχαλοπούλου  και Φανή Θεοδώση, οι οποίες μετά από σκληρή προσπάθεια μηνών και υπό την καθοδήγηση της θεατρολόγου κ. Φανής Γέμτου ερμήνευσαν εξαιρετικά απόσπασμα από το έργο “Hedda Gabbler” του Henrik Ibsen. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο αγώνισμα διαγωνίστηκαν 36 άρτια προετοιμασμένες ομάδες από Ιδιωτικά Λύκεια εκ των οποίων περισσότερα από 20 είχαν ως μέλη παιδιά με μητρική γλώσσα την αγγλική. Εξαιρετική ερμηνεία και από το ντουέτο Ευφροσύνη Δούκα - Αικατερίνη Φραγκισκάτου (ερμήνευσαν απόσπασμα από το “Glass Menagerie” του Tennessee Williams).

b_800_600_0_00_images_lykrizar_2017_MUN_mixalo_theodo.jpg

 Υπό την καθοδήγηση της προπονήτριας της ομάδας, Ευγενίας Κόικα, οι δυο ομάδες της αντιλογίας (debate) κέρδισαν η μια τρία και άλλη δυο από τα πέντε debate, κάνοντας εκπληκτική εμφάνιση, τηρουμένων των αναλογιών και έχοντας αντιπάλους κυρίως μαθητές που ξεκινούν το debate από την ηλικία των 11 ετών. Οι μαθητές της πρώτης ομάδας μας Χριστίνα Μανούσου και Προκόπης – Γεώργιος Παπαϊωάννου (έχοντας και την εμπειρία της περυσινής συμμετοχής) πλαισιώθηκαν από τη Δέσποινα Πελεκάνου. Στη δεύτερη ομάδα ηγήθηκε η έμπειρη (από πέρυσι) Βαρβάρα Σάρλη την οποία πλαισίωσαν οι Γεώργιος Αδαλής και Αγνή Παύλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαμε πολύ καλές εμφανίσεις και στα αγωνίσματα ομαδικής συζήτησης και προφορικής μεταφοράς διηγήματος από τον Ιωάννη - Στυλιανό Βελώνια (Metamorphosis του Franz Kafka), ενώ η Βαρβάρα Σαρλή και Δέσποινα Πελεκάνου διαγωνίστηκαν στον απροετοίμαστο λόγο. Οι μαθητές μας παρουσίασαν και τρεις εξαιρετικούς πρωτότυπους λόγους, η Χριστίνα Μανούσου για την απάθεια στη σεξουαλική κακοποίηση, ο  Προκόπης - Γεώργιος Παπαϊωάνου για την "κατάντια" της Αθήνας που είναι πλέον μια άσχημη πόλη και η Αγνή Παύλου με ένα λόγο που βγάζει το έμβρυο προς τη μητέρα του για το θέμα της έκτρωσης!

b_800_600_0_00_images_lykrizar_2017_MUN_pfat_Anatolia.jpg

Το συμπέρασμα είναι ότι τα παιδιά τίμησαν την Δημόσια Εκπαίδευση, δείχνοντας πως το ήθος και οι αξίες μπορούν να συνυπάρχουν με μια σύγχρονη Εκκλησιαστική Εκπαίδευση. Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε το Γ' Σώμα Στρατού και προσωπικά τον Στρατηγό Μπίκο, ο οποίος μας φιλοξένησε τη πρώτη μέρα και μας προσέφερε γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης (την πρώτη μέρα που τα παιδιά κουρασμένα είχαν μόλις μια ώρα για φαγητό πριν ξεκινήσουν τα αγωνίσματα και τους τόνωσε ιδιαίτερα η εξαιρετική συμπεριφορά/φιλοξενία που χαρακτηρίζει πάντα το Γ'ΣΣ, το ΓΕΣ, τον Ελληνικό Στρατό και τις Ένοπλες Δυνάμεις εν γένει). Πέρυσι έγινε το πρώτο βήμα με τη συμμετοχή, φέτος ήρθε η εξαιρετική εμφάνιση και καθιέρωση σε ένα χώρο που παραδοσιακά επικρατούν τα μεγαλύτερα ιδιωτικά σχολεία της χώρας. Πλέον οι επιδόσεις του σχολείου την τελευταία διετία το φέρνουν στην 7η θέση από τα 25 συμμετέχοντα