CGS-MUN-logo.png

Συμμετοχή ΓΕΕΛ Ριζαρείου στο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών που διοργανώθηκε από τα Εκπαιδευτήρια Κωστέας - Γείτονας (CGSMUN) που έλαβε χώρα στις 9-11 Δεκεμβρίου 2016

            Τρίτη κατά σειρά συμμετοχή και εξαιρετική εμφάνιση με επιτυχίες για την ομάδα Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών του ΓΕΕΛ Ριζαρείου που εκπροσωπήθηκε από 14 μαθητές (μοιρασμένους στις αντιπροσωπείες των χωρών Μποτσουάνα – Πολωνία) στην προσομοίωση των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα - Γείτονα. Και στη συγκεκριμένη προσομοίωση τα μισά και πλέον Σχολεία που συμμετείχαν προέρχονταν από έτερες χώρες, μάλιστα έφθασαν στον απίστευτο αριθμό των 34 χωρών. Κατά την προετοιμασία ετοιμάστηκαν 27 ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών σε απαιτητικά θέματα όπως το ζήτημα της Κουρδικής ανεξαρτησίας, ο ρόλος των κοινωνικών δικτύων στην καταπάτηση της πνευματικής ιδιοκτησίας, η παρεμπόδιση των γενετικών μολύνσεων, η προστασία των δικαιωμάτων των αιχμαλώτων πολέμου και η πρόληψη της νεανικής ανεργίας.

            Για να μπορέσουν να προετοιμαστούν οι μαθητές και πέραν των εργασιών που υπέβαλαν και της προσωπικής εκτεταμένης τους έρευνας, διάβασαν εκπονηθέντες οδηγούς σπουδών (study guides), προηγούμενα σχετικά ψηφίσματα και υλικό που αναρτήθηκε (περισσότερα από 90 άρθρα και μελέτες) στο σχετικό ιστότοπο (Wikispace) που διαθέτει η ομάδα στο διαδίκτυο.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Σε σύνολο 30 τελικών ψηφισμάτων, οι μαθητές μας κατάφεραν να περάσουν όχι το 1 ψήφισμα που πιθανόν να τους αναλογούσε, αλλά 7, ήτοι περισσότερο από το ένα τέταρτο της συνολικής παραγωγής σκέψης και λόγου στην αγγλική. Ουσιαστικά οι  μισοί μαθητές μας έγιναν “main submitters”, ήτοι κύριοι υποστηρικτές των ψηφισμάτων που προετοίμασαν, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το 80% των Σχολείων που συμμετείχαν ήταν ή ξένα ή αγγλόφωνα ελληνικά και ότι μόνο τρία Δημόσια Λύκεια έλαβαν μέρος στην εν λόγω προσομοίωση.

Ευχαριστούμε ξανά το Ριζάρειο Ίδρυμα που στέκεται πάντα δίπλα στο Σχολείο μας και το οποίο κάλυψε μέρος των εξόδων για τη συμμετοχή των μαθητών μας στην εν λόγω δραστηριότητα και συγχαίρουμε τους παρακάτω μαθητές μας για τη διάκρισή τους, ευχόμενοι να ακολουθήσουν και άλλες επιτυχίες:  Καμαργιάκη Ευστράτιο, Παύλου Αγνή, Σκευούλη Αικατερίνη, Βελώνια Ιωάννη–Στυλιανό, Καραμπατάκη Φρειδερίκη,  Πελεκάνου Δέσποινα, Σίμο Ευθύμιο, Φραγκισκάτου Αικατερίνη, Κοβάνη Μαρία – Νεφέλη, Φλασκή Σωτήριο, Αρκουλή Νικόλαο, Ιωάννου Αλεξάνδρα, Παπακώστα Αλεξάνδρα και Αρβανιτάκη Αντωνία.

Τέλος, πρέπει να κάνουμε ειδική μνεία στη μαθήτρια της Β΄ Λυκείου Δέσποινα Πελεκάνου, η οποία κατόπιν συνεντεύξεως και σκληρής διαδικασίας επιλογής θα έχει τη θέση της Αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος στην 1η Προσομοίωση Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών που θα οργανώσει στα τέλη Μαρτίου το Αμερικανικό Κολλέγιο Pearce (1st ACGMUN). Και πάλι συγχαρητήρια σε όλους!