b_800_600_0_00_images_lykrizar_2017_Hmerida_Lamias_lamia_imerida.JPG

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Λαμία, έδρα του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου – Γυμνασίου Λαμίας,  η πρώτη Ημερίδα της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσης, την οποία διοργάνωσε  η Διεύθυνση Θρησκευτικής Εκπαιδεύσεως της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας με θέμα : « Η Ιστορία και Αρχειονομία της εν Ελλάδι Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσης». Η εκδήλωση έλαβε χώρα   στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού - Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαμίας το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Στυλιανού, Προστάτου της Εκκλησιαστικής Σχολής της πόλεως.

     Στην Ημερίδα συμμετείχαν αντιπροσωπείες παιδιών και καθηγητών από όλα τα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας. Την αντιπροσωπεία της Σχολής μας αποτελούσαν οι φιλόλογοι: Μητροπολίτης Διαυλείας Αλέξιος Λεονταρίτης, Κάτσης Αθανάσιος και Ζαραβέλλα Χαρίκλεια, όπως και οι μαθητές: Στέργιος Λυντέρης, Κων/νος Φούντης και Νεκτάριος Χονδρογιάννης. Το θέμα της εισήγησης που παρουσίασαν οι μαθητές αφορούσε στους Ριζαρείτες αποφοίτους Αρχιερείς μετά το 1960 έως σήμερα, καθώς τα αρχεία που μελετήθηκαν από τους μαθητές  κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, αφορούσαν σε αυτή την περίοδο, αφού το 1960 είναι η χρονιά της μετεγκατάστασης της Σχολής στις καινούργιες εγκαταστάσεις της στο Χαλάνδρι.

    Η  επιστημονική επιτροπή της Ημερίδος συγκροτούνταν  από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, με Πρόεδρο τον Ελλογιμώτατο ομότιμο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρίδωνα  Κοντογιάννη, Διευθυντή των Ιστορικών Αρχείων της Ιεράς Συνόδου της  Εκκλησίας της Ελλάδος και μέλη, τον καθηγητή Κανονικού Δικαίου της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιο Γκαβαρδίνα, καθώς και τον εντεταλμένο ερευνητή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών κ. Γεώργιο Κουτζακιώτη.

    Στις 4:00 το απόγευμα τελέσθηκε η ακολουθία του Αγιασμού από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Διαυλείας κ. Αλέξιο, Καθηγητή της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής.

   Τον χαιρετισμό του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου του Β' ανέγνωσε ο Ελλογιμώτατος Καθηγητής κ. Σπυρίδων Κοντογιάννης, χαιρετισμό επίσης απηύθυναν: ο φιλοξενών την Ημερίδα,  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, Αντιπρόεδρος και  εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος και ο Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας κ. Ιωάννης Ζαχαράκης.

   Η Ημερίδα αποτελούταν από τρεις συνεδρίες κατά τις οποίες όλα τα Εκκλησιαστικά Σχολεία, με την βοήθεια των καθηγητών τους, παρουσίασαν τις εργασίες τους, τις οποίες πραγματοποίησαν  καθ' όλη την διάρκεια του περσινού έτους 2015-2016.  

     Στο τέλος των εργασιών της Ημερίδος διενεμήθησαν σε όλους τους Καθηγητές και μαθητές, ενθύμια- ευλογίες από την Ιερά Μητρόπολή μας.

   Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, το πρωί, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας,  τελέσθηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Διαυλείας κ. Αλεξίου, συνιερουργούντος  και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολαόυ, στην οποία συμμετείχαν οι μαθητές και οι καθηγητές των Εκκλησιαστικών σχολείων της χώρας μας.

Η παραμονή μας στη Λαμία  και η συμμετοχή μας στην Ημερίδα ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, ιδιαίτερα για τους μαθητές μας, αφού για πρώτη φορά είχαν τη δυνατότητα να λάβουν ενεργό μέρος σε μια τέτοια εκδήλωση.

Για να δείτε την εισήγηση του σχολείου μας πατήστε εδώ

Για να δείτε την παρουσίαση του σχολείου μας πατήστε εδώ