b_800_600_0_00_images_lykrizar_2016_imeres_neolaias.jpg

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δημόσιας Ομιλίας, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Απριλίου στο δημαρχείο Χολαργού εκδήλωση αφιερωμένη στη ρητορική τέχνη και την επικοινωνία με τίτλο « Έχω άποψη…, άρα υπάρχω!», που συνδιοργανώθηκε  από την Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/ νσης Δ/θμιας  Εκπ/σης Β’ Αθήνας, Ειρήνη-Μαρία Κουρή, την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, τη Ρητορική Ομάδα Εκπαιδευτικών και το 1ο ΓΕΛ Παπάγου.

Ανάμεσα στα σχολεία που συμμετείχαν παρουσιάζοντας τη δουλειά τους σχετικά με τη Ρητορική Τέχνη και την Επικοινωνία ήταν και η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή , η οποία εκπροσωπήθηκε με τις μαθήτριες της Α’ Λυκείου Κέλλυ  Χουρδάκη και Δέσποινα Πελεκάνου.

Παραθέτουμε το κείμενο έτσι όπως το έγραψαν οι μαθήτριες και με το οποίο χαιρέτησαν την εκδήλωση παρουσιάζοντας τη δουλειά της ομάδας τους, στην οποία συμμετείχαν και οι μαθητές της Α’ Λυκείου Χριστίνα Μανούσου και Στράτος Καμαργιάκης.

« Αγαπητοί φίλοι,

Εκπροσωπώντας τη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή, χαιρόμαστε πολύ που βρισκόμαστε ανάμεσά σας, σ’ αυτή την ωραία εκδήλωση. 

Η δουλειά που θα παρουσιάσουμε έγινε με αφορμή το διαγωνισμό « Κάν’  το ν’ ακουστεί», που συνδιοργάνωσε το European School Radio -  Το Πρώτο Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο, του οποίου και είμαστε μέλη, μαζί με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση και το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Επιλέξαμε να δημιουργήσουμε δύο ηχητικά μηνύματα με θέματα τον εκφοβισμό και το ρατσισμό, γιατί πιστεύουμε ότι πρόκειται για δύο φαινόμενα που εξαπλώνονται με ταχύτατους ρυθμούς στις σύγχρονες κοινωνίες. Αντιστεκόμαστε, λοιπόν, στη «Ρητορική του Μίσους», θέλοντας να μιλήσουμε στις καρδιές των ανθρώπων ξυπνώντας τους συναισθήματα αγάπης, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Με αφορμή την σημερινή εκδήλωση, οπτικοποιήσαμε τα μηνύματα αυτά και θα σας τα παρουσιάσουμε ως βίντεο-σποτ. Πρώτα, θα παρακολουθήσουμε το βίντεο σχετικά με τη σχολική βία, που έχει τον τίτλο «Δραπέτευσε απ’ το φόβο». Στόχος μας να προτρέψουμε τα παιδιά που δέχονται εκφοβισμό να υψώσουν το ανάστημά τους και να τολμήσουν να μιλήσουν γι’ αυτό που τους συμβαίνει.

Στη συνέχεια, ακολουθεί το βιντεάκι με θέμα το ρατσισμό και με τίτλο « Δεν είσαι μόνος», με το οποίο επιδιώκουμε να κάνουμε τους ανθρώπους να σκεφτούν και να μπουν στη θέση εκείνων που υφίστανται την απομόνωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίασή μας, θέλουμε να εκφράσουμε την ελπίδα μας ότι τα μηνύματά μας θα βρουν αποδέκτες και ίσως τελικά να καταφέρουμε να γίνουμε καλύτεροι για να μπορέσει να γίνει καλύτερη και η κοινωνία που ζούμε!

Σας ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σας!»

Υ.Γ.

Τα κείμενα και των δύο μηνυμάτων βασίστηκαν σε ποιήματα που έγραψε η μαθήτρια της Α’ Λυκείου Κέλλυ Χουρδάκη.